Articole

Covoare din Matase / Turcia

Timp de secole, Turcia a ocupat o pozitie de frunte in comertul oriental cu covoare, fiind un cap de pod intre Orient si Occident. Pana la Primul Razboi Mondial, Istanbulul a fost cel mai important centru mondial pentru covoare orientale, apoi a pierdut aceasta pozitie in favoarea Londrei si apoi a Hamburgului.

Speicherstadt Hamburg / Depozite de covoare orientale in portul Hamburg

 Deoarece covoarele cu noduri turcesti provin in principal din partea asiatica a tarii, acestea sunt denumite si covoare anatoliene. La fel ca Iranul, Turcia ofera o gama larga de tipuri diferite de covoare – de la piese rustice nomade, la tesaturi taranesti simple si pana la tesaturi de calitate superioara absoluta de la manufacturi renumite. Productia de covoare de matase din Hereke, nu departe de Istanbul, se bucura de o reputatie internationala.

Provenienta Kayseri este la fel de renumita, cu o productie semnificativa de covoare din matase si bumbac mercerizat. 

 Din punctul de vedere al comertului european cu amanuntul , productia actuala de covoare realizate manual in Turcia joaca un rol secundar, deoarece produsele sunt comercializate cu succes pe plan local catre turisti. De ceva timp incoace, a existat o productie mare de covoare patchwork, care, totusi, în mare parte nu sunt innodate recent, ci sunt asamblate din parti de covoare vechi. Nu se poate face nicio afirmatie fiabila cu privire la evolutia exporturilor de covoare cu noduri catre UE, deoarece cifrele statistice sunt indoielnice: Cel mai probabil, exporturile de covoare tesute la masina sunt incluse in statisticile privind covoarele manuale.

Covoarele de matase din Turcia se produc in principal in Kayseri, Istanbul si Hereke.

Cele mai cunoscute pe plan mondial sunt cele din Hereke

Hereke, 10 x 10 noduri/cm2      

  Dupa cum sugereaza si numele, un covor de matase Hereke autentic provine de la Hereke. Acest lucru inseamna ca covorul nu a fost innodat undeva in Turcia sau in alta tara. De asemenea, numele Hereke nu se refera la anumite modele, forme sau combinatii de culori. In schimb, un covor de matase Hereke autentic este intotdeauna fabricat în Hereke.
Daca covorul a fost produs in alta parte sau daca vanzatorul spune ceva despre un covor de matase cu modele Hereke, cel mai probabil nu este un covor de matase Hereke autentic.

Materialul din care este confectionat un covor de matase Hereke adevarat este matase din Bursa. Din nou, nu exista alternative. Astfel, un covor autentic nu foloseste matase din India, China sau Brazilia. In schimb, matasea pentru covorul de matase Hereke autentic provine, fara exceptie, din orasul turcesc Bursa. Datorita matasii folosite, un covor original are o senzatie foarte specifica. Daca va treceti mana pe covor in directia plusului, suprafata se simte ca si cum ati mangaia pielea umana. Daca mana este acum mangaiata in directia opusa, adica impotriva plusului, suprafata aminteste de catifea.

Densitatea de innodare

Un covor de matase Hereke autentic este intotdeauna realizat manual. Densitatea de innodare este de cel putin 10 x 10 noduri pe centimetru patrat. Cu toate acestea, in cazul covoarelor deosebit de fine si de inalta calitate, numarul de noduri poate fi considerabil mai mare. Cu cat densitatea nodurilor este mai mare, cu atat covorul este mai scump, motiv pentru care covoarele de matase cu, de exemplu, 35 x 35 noduri pe centimetru patrat sunt rezervate in primul rand pasionatilor si colectionarilor de arta cu bani.

vedere din spate a covorului de mai sus

Cei mai multi comercianti de covoare pot ajuta cu o lupa daca clientul doreste sa numere nodurile. In caz contrar, clientul ar trebui sa testeze în diferite locuri daca covorul are într-adevar cel putin 10 noduri pe verticala si 10 noduri pe orizontala pe un centimetru patrat. Intotdeauna sunt posibile abateri mai mici, acest lucru se datorează lucrului manual. Cu toate acestea, in cazul in care numarul de noduri variaza considerabil, putem fi sceptici.

  Nodurile sunt legate cu asa-numitul nod dublu turcesc. Pe de o parte, acest nod ofera avantajul de a fi foarte stabil si ferm. Covorul de matase are astfel o durabilitate foarte mare, in ciuda materialului fin. Pe de alta parte, firele de matase se desfasoara la un unghi de 45 de grade datorita tehnicii de innodare.

Perceptie
Ca urmare, culorile stralucesc diferit in functie de unghiul de vedere. Dupa ce un rand este innodat, nodurile sunt mai intai impinse împreuna cu  piaptan special, iar randul este apoi taiat cu un cutit sau o foarfeca de breasla. In acest fel se creeaza o structura uniforma si fina.

Modelul

Un covor de matase Hereke poate avea diferite modele. Motivele tipice sunt florile, ramurile si frunzele, precum si pasarile, copacul vietii si mihrap, o nisa de rugaciune reprezentata impreuna cu lampi cu ulei. Pe langa motivele traditionale si modelele tipice otomane sau turcesti, astazi se impletesc si covoare de matase Hereke cu modele mai moderne, adaptate gusturilor contemporane.

Culorile tipice pentru covoarele de matase Hereke sunt un albastru inchis, un rosu aprins, un verde viu, un galben stralucitor si diverse tonuri naturale in toate nuantele. Apropo, datorita tehnicii de innodare, modelul de pe spate este la fel de clar si distinct ca si cel de pe fata.

Covor din matase, vedere partiala din spate