Articole

Tabriz – cel mai frumos Covor Persan

Covorul… obiect de folosinta sau artă? Eu vă propun să-l acceptăm ca ceea ce este, adică un obiect de artă populară sau inspirat din ea, pe care putem păși fără milă, dar cu plăcere. Plănuim să facem o incursiune în această lume, parțial uitată (ce nu este parțial uitat?) în țara noastră. Și vă propun astăzi, ca prim contact, pe cel mai cunoscut și dezbătut dintre covoarele persane – Tabriz-ul.

Tabriz, capitala Azebaijanului de Est, provincie a Iranului, este unul din principalele locuri în care din lână, bumbac și mătase se realizează cele mai bune covoare din lume. Fostă capitală a Mongoliei în secolul 13, cu o istorie tumultuoasă, populată 60% de azeri, un popor turc, a ridicat arta de înnodare a covoarelor la măiestrie. Aici a venit europeanul pentru prima dată să comande covoare pentu a colora casele și viața sufletească a Apusului.

La începutul secolului 19 au intrat în producție la Tabriz covoare sută la sută din mătase. Puține piese au mai rămas din perioada aceea și sunt foarte frumoase. Acum, cele mai bune covoare au urzeală din mătase și nodurile din lână cu cca 10% mătase. Tunsura scurtă le face ușoare și elegante. Densitatea nodurilor ajunge de la 500.000 la 1.000.000 pe m², dar trebuie să recunosc că nu sunt foarte multe piese cu densitatea de 1 milion, așa cum se întâlnesc în alte zone.

Majoritatea covoarelor originare din Tabriz au un medalion central şi sferturi de medalion în colţuri. Desenele sunt de regulă motive arabesque și de grădină în jurul medalionului sau a unei fântâni stilizate. Alte motive des întâlnite sunt cele patru anotimpuri sau poze ale celor patru mari poeți persani Sădi, Hafez, Ferdowsi și Omar Khajam. Cele mai cunoscute opere se pare că sunt covoarele gemene din Ardabil aflate astăzi în colecțiile a două dintre cele mai mari muzee din lume: Victoria and Albert Museum din Londra şi Muzeul de Artă din Los Angeles.

Covoarele din poze și alte câteva sute le puteți găsi la Galeria Buhara, strada Londra 15, Bucuresti 1