Articole

Covoare Iraniene de Matase din Qum

Covorul de matase este, probabil, unul dintre cele mai frumoase covoare. Fabricat manual, exclusiv din cele mai bune materiale, aceste covoare reprezinta ceva pentru cunoscatori si iubitori de accesorii cu origine pretioasă.
Covoare din matase naturala au fost facute in Tabriz, Kashan si în alte orase din Iran, dar orasul Qum, cunoscut si sub numele de Quom, Qom sau Ghom, este producatorul cel mai reputat de covoare persane de matase tesute manual cu fibra luminescentă. Tesatorii din Qum folosesc si lana, si bumbac, dar covoarele din matase pura Qum sunt cele mai faimoase produse de export ale orasului.

Istoria covoarelor din matase Qum merge inapoi în anii 1930, când negustorii de covoare din Kashan au mutat razboaiele lor de tesut in josul rutelelor comerciale istorice pentru oaza de vecinatate cu Qum, care este situat la aproximativ 90 km sud de Teheran. Fiind un centru de tesut care a apărut doar in ultimii o suta ani, desenele si traditiile din Qum sunt adunate din diferite parti ale Persiei si din Caucaz.
Covoare persane de matase din Qum dispun de o varietate imensa de stiluri si includ totul, de la medalionul elegant si desenele din colturile covorului, reprezentand si aici gradina paradisului, pana la modele fantastice de vanatoare și modele pictoriale care descriu scene din viata de zi cu zi. Densitatea nodurilor este de obicei de cca 100 noduri/cm², respectiv, 1 milion de noduri pe m²!

In timp ce multe covoare au designurile împrumutate, covoare picturale de matase din Qum sunt printre cele mai usor de recunoscut, având un “corporate identity” inconfundabil. Prin utilizarea de fibre de matase ultra-fina, maestrii tesatori din Qum creeaza detalii fine, cum ar fi unghii, dar si pliuri in draperii si in imbracaminte.
Qum este un centru religios cunoscut pentru repere importante si locurile sfinte. Desi covoare de rugaciune si design islamic cu influente sunt de regula produse la Qum, orasul a produs pe de alta parte covoare de matase iudaice profund simbolice. Influentati de covoarele pictoriale create în Kashan, tesatori semiti din Qum au facut covoare cu descrierea unor povesti religioase importante, folosind un pictorial – naratiune.


Fie ca un covor de mătase Qum descrie o persoană sau o duzina de oameni, precizia si nivelul de detaliu au adus locului reputatia de a gazdui unii dintre cei mai buni producatori de covoare de matase din Persia.
Toate covoarele de matase din Qum, care vin din manufacturi de renume, sunt semnate cu numele de familie al casei, Qum si Iran. Cel mai cunoscut „brand” fiind cel al familei Mohammadi.

Avand în vedere timpul, materialele necesare si calitatea lor impecabila, covoarele de matase din Qum – piese mai mici, potrivite pentru expus pe perete, sau mai mari, covoare rotunde si alte forme mai neobisnuite – sunt foarte apreciate si vandute. Adevarata frumusete a covoarelor de Qum este luminozitatea data de firele de matase naturala, care prind lumina si o reflecta…