Articole

Covor Persan – Arta si Mit

Covorul persan este intruchiparea covorului clasic, innodat de mana. Capodoperele magnifice, modelele opulente si culorile expresive sunt semnele distinctive ale unui adevarat Covor Persan. Dar de fapt de ce Covor Persan? Acest lucru are legatura in primul rand cu originea acestor covoare extraordinare: Persia antica.

Productia de covoare orientale realizate manual are o traditie de mii de ani in aceasta regiune. In inima Imperiului Persan, in Iranul de astazi, productia de covoare orientale este inca o parte importanta a tarii – atat din punct de vedere economic, cat si cultural. Covoarele sunt confectionate in mod traditional, mai ales in gospodarii satesti, in mod descentralizat, de unde sunt expediate si comercializate in intreaga lume.

Covoarele persane sunt parte integranta a camerelor noastre de multe decenii. Acest lucru nu numai ca un amic decorativ si confortabil de viata, ci mai degraba ca un simbol de statut. Capodopere impunatoare din lana si matase, cu cat sunt mai fin innodate, cu atat mai bine. Timp de multi ani un astfel de covor oriental a fost considerat o adevarata investitie a carei valoare chiar a crescut de-a lungul anilor. Dar, de-a lungul timpului, acest lucru s-a schimbat, au aparut noi tendinte, iar covorul persan clasic a fost considerat demodat si nu mai era in pas cu vremurile.
In anii 90, importurile acestor covoare au continuat sa scada, iar piesele existente au fost inlocuite cu noi tipuri de acoperitoare de podea. Cu toate acestea, covoarele persane nu au disparut niciodata complet din peisaj si se bucura de o adevarata renastere in zilele noastre. Noile forme, culori si modele dau covorului persan o noua fata, dar si capodoperele rare, clasice, sunt din nou foarte cautate si adevarate obiecte de colectie.
Cand ne gandim la covoarele persane, ne imaginam adesea covoare opulente si splendide, asa cum ar putea fi atarnate pe pereti sau asezate pe podele in palatele sultanilor. Si cine nu cunoaște povestile din 1001 de nopti, in care covorul oriental a jucat intotdeauna un rol important. De exemplu, covorul zburator din binecunoscutul basm, care nu numai ca spune o poveste incantatoare, dar a contribuit si la faima mondiala a acestor covoare unice.

La fel de fabuloasa este si aura speciala a covoarelor persane. Culorile magnifice si modelele orientale fascinante fac sa bata mai repede inima multor iubitori de covoare. Flori si vlastare gratioase, motive animaliere elaborate sau chiar reprezentarea unor creaturi mitice – aceste detalii fine sunt cele care fac din fiecare covor persan ceva special. Datorita innodarii in mare parte foarte fine, care poate avea pana la un milion de noduri pe metru patrat, pot fi tesute chiar si cele mai fine elemente, care ofera intotdeauna privitorului ceva nou de descoperit.
Maiestria impresionanta a mesterilor face posibil ca un covor persan veritabil sa fie nu numai incantator de frumos, ci si foarte durabil.
In colectia de covoare Buhara se gasesc si capodopere antice exclusive.

Cu mai mult de 500 de piese unice, aceasta colectie de covoare antice include o selecție mare de covoare de arta autentice. Covorul persan este unul dintre cele mai frecvent comercializate tipuri de covoare. Colectia ofera comori innodate care au o vechime cuprinsa intre 80 si 150 de ani.
Cel mai important criteriu, in afara de aspectul si valoarea de raritate, este mai ales starea covoarelor.
Colectia Buhara este expusa in galeria din strada Londra nr 15. Dar nu numai covoarele persane isi au locul lor special aici, ci si capodoperele antice din China, Caucaz, Afganistan si Turcia sunt de asemenea expuse si pot fi vazute si cumparate .
Un covor persan are diferite zone de origine, in special provinientele Keshan (sau Kashan), Sarouk, Ferahan si Tabriz sunt familiare cunoscatorilor. Fiecare regiune are un stil propriu, care se reflecta in aspectul si designul covoarelor persane. Acest lucru arata, de asemenea, farmecul special al acestui tip de covor: un covor persan este intotdeauna ceva unic – o adevarata capodopera a mestesugului traditional, o opera de Arta.