Articole

Covoare Kazace – Covoare de colectie

Covoarele antice kazace, precum si alte covoare din Caucaz, sunt probabil printre cele mai ravnite covoare de colectie din lume; sunt rare, frumoase si scumpe.
Din punct de vedere geografic, productia de covoare kazace este limitata la un triunghi din Caucazul Inferior care cuprinde Kars in Turcia, Tbilisi in Georgia si Erivan in Armenia.

Covoarele caucaziene au aparut pe piata occidentala la sfarsitul secolului al XIX-lea. Frumusetea lor si originalitatea creativa au atras curand atenaia consumatorilor mai priceputi;
Pentru o vreme, covoarele caucaziene au calarit, vorbind colocvial, pe ceea ce a ramas din valul de orientalism care a cuprins Occidentul la inceputul secolului.
La urma urmei, modelele geometrice abstracte ale covoarelor caucaziene le reflectau pe cele imortalizate si in picturile renascentiste ale lui Lotto, Holbein și altii.

Portret de familie Lorenzo-Lotto 1523 ulei pe panza

Din pacate, insa, in jurul anilor 1920-30, calitatea lor a început sa scada. In timp ce modelele au continuat sa uimeasca consumatorii din intreaga lume, introducerea colorantilor sintetici a avut un efect foarte daunator asupra armoniei generale a culorilor covoarelor.
In plus, in ideea de a imbunatati sustenabilitatea zonei rurale din Caucazul sovietic, s-au depus eforturi pentru a creste productia industriei autohtone de covoare.
Oficiul de Stat pentru Comert de Import si Export Transcaucazian, care functiona sub patronajul lui Josef Stalin, a fost infiintat facilitand productia și distributia in masa atat a covoarelor caucaziene (Georgia, Azerbaijan), cat si a celor turkmene (Turkmenistan), cu consecinte critice asupra creativitatii și calitatii primelor traditii.

Prin urmare, atunci cand se discuta despre covoare kazace sau despre aproape toate covoarele caucaziene, cercetatorii din intreaga lume tind sa se concentreze asupra perioadei dintre anii 1880 și 1920-30.

Chondoresk Kazac de la 1920 din colectia noastra

Kazacele din Fachralo și din Lacul Sewan
Se poate spune ca kazacele joaca cel mai vital rol in cadrul spectrului de discutii academice centrate pe covoarele din Caucaz; cu toate acestea, ceea ce distinge un kazac de restul covoarelor caucaziene ramane in sfera cetii si a confuziei.
Covoarele din lacul adiacent Sewan sunt, de asemenea, considerate kazace, la fel ca si covoarele din Genje și Krabagh, mai la est.

Sewan Kazac de la 1880 stare perfecta din colectia noastra

Unele covoare din Kuba, mai aproape de Marea Caspica, cum ar fi covoarele cu dragoni din satul Gymyl, prezinta, de asemenea, modele kazace.
Toate covoarele produse in aceste zone au in comun anumite caracteristici in ceea ce priveste designul, dar sunt specifice categoriei lor si, într-o mai mica masura, originii lor. Acestea sunt definite dupa cum urmeaza: Karachop, Bordjalou, Akstafa si Lori Pamback.
Nu este clar de ce Karachop Kazaks poarta un astfel de nume. Bordajalou este un sat, Akstafa este de asemenea un sat, cat si un rau; iar Lori-Pamback este un lant muntos.

Karachop Kazac de la 1850 din colectia noastra

Pana la inceputul secolului al XX-lea, satul armenesc Shusha din Azerbaijan a produs covoare kazace “nazmalyk” asemanatoare covoarelor de rugaciune islamice clasice.
Cu toate acestea, nazmalyk-urile prezinta motive crestine si sunt denumite si covoare de botez.
Se poate concluziona, in fata unei astfel de game de referinte, ca denumirea kazacilor era o chestiune incredintata probabil mai degraba negustorilor decat savantilor, dar acestia din urma au acceptat a priori confesiunile existente.

Multe sate din Caucaz produc insa si alte covoare kazace mai puțin cunoscute, cum ar fi Tovuz (raionul Kazak) sau dragon din satul Gymyl din districtul Kuba.

Kazac din satul Gymyl de la 1900 din colectia noastra

Exista o serie de factori care diferentiaza toate covoarele kazace: tehnici de tesut, modele de design, scheme de culori. Cu toate acestea, toti dau dovada de o varietate de idei extrem de imprevizibila si de o imaginatie aparent nelimitata, fiind in același timp constransi de specific si origine.

Covor Khotan din colectia noastra

Modelele tipice kazace au fost imitate in intreaga lume a covoarelor, in Turcia si Afganistan si in alte parti, dar s-a sugerat ca modelele geometrice indraznete, tipice kazailor din Caucaz, isi au originea cu multe secole inainte, mai la est, in Asia Centrala, in Khotan si Yarkand.

Covoarele kazace, precum si alte covoare caucaziene, sunt artefacte de colectie ale vremurilor trecute; desi inca se mai produc, schimbarile geopolitice care au avut loc în Caucaz in urma anexarii de catre Rusia a celei mai mari parti a Caucazului persan si, mai tarziu, a revoluției bolsevice au pus capat efectiv artei tesutului care inflorise in intreaga regiune cu secole inainte.