Articole

Covorul de Rugaciune

Islamul a conferit covorului o semnificație religioasă, pe lângă valoarea sa artizanală, artistică și materială. Se confecționau covoare speciale pentru rugăciune, care erau ușor de transportat și care, conform Coranului, trebuiau să separe persoana care se ruga de pământul necurat.

Așa-numitul mihrab are, de obicei, o nișă sau un câmp în mijloc, susținut de piloni. Indiferent unde se află credinciosul, el își poate îndrepta covorul de rugăciune spre Mecca.

Deoarece reprezentarea picturală a divinității este interzisă în Islam, bogăția de forme și culori este cu atât mai impresionantă și mai variată. Motive de animale, flori și copaci stilizate, domină alături de semne caligrafice. Păsările, în special, care erau considerate mediatori între Dumnezeu și om, sunt adesea reprezentate.

Covoarele orientale, cu nodurile lor fine și modelele lor filigranate, au fost întotdeauna foarte apreciate în Europa și, , primesc de obicei sigiliul de calitate de “covor persan”. Practic, este și un fel de piesă de mobilier, deoarece se află în camera de zi, parțial populată cu mobilier demn, o suprafață imensă de lux țesută manual și decorată cu simboluri minunate.

Totuși, pentru musulmanii ortodocși, covorul are și o semnificație rituală, deoarece ei îngenunchează pe el atunci când se roagă la Mecca de cinci ori pe zi. Acest lucru poate fi în ț eles numai dacă cineva știe că Profetul a ordonat: Cine se întoarce la Allah trebuie să fie curat și să îndepărteze murdăria și praful de muncă. De aceea, în moschei există chiuvete în care ne spălăm fața, mâinile, antebrațele și picioarele. Pantofii sunt aliniați frumos înainte de rugăciune.

Ar trebui ca musulmanul, astfel curățat, să își facă rugăciunea pe un pământ murdar? Nu! În trecut, adepții lui Mahomed întindeau un mic covor de rugăciune, nu mult mai mare decât un prosop, pentru a îngenunchea în fața lui Allah. Astăzi, de exemplu, nu mai trebuie să fie un mini-covor, ci unul care oferă un strat de bază curat ca strat de separare fata de podeaua casei. Acesta poate fi un prosop, un covoraș de baie și chiar și o bucată de carton. Principalul lucru este că este curată – și, prin urmare, pură în sens ritual.