Articole

Covorul turkmen sau de “Buhara”

În postarea de astăzi, dorim să vă prezentăm un tip de covor nomadic clasic: covoarele turkmene. Acestea fac parte din grupul covoarelor orientale și își poartă numele deoarece au fost realizate în mod tradițional de triburile turkmene și încă mai sunt. Culoarea și modelele covoarelor turkmene depind de clasificarea exactă și de atribuirea lor diferitelor triburi turkmene: Printre cele mai cunoscute se numără Salors, Saryks, Tekke, Jomutes, Chaudors, Ersars și Arabats.Fiecare trib are modele diferite, care diferă unele de altele într-o măsură mai mare sau mai mică. În principiu, însă, Gül sau Göl, care în persană înseamnă floare, este unul dintre cele mai importante modele și motivul standard pentru covoarele turkmene. Gül/göl este un octogon care apare în mai multe variante și este prevăzut cu diferite motive. Adesea, este un motiv floral foarte stilizat.

În cele mai multe cazuri, fiecare trib are propriul gül sau göl, care poate fi, de asemenea, un simbol tribal. Cea de-a doua observație generală despre covoarele turkmene se referă la schema lor de culori. În ceea ce privește culorile, covoarele turkmene se caracterizează prin combinații de culori de roșu, roșu-maroniu și albastru-roșu. Deoarece, timp de sute de ani, multe dintre covoarele turkmene importate în Occident au fost vândute prin bazarul din Buhara, termenul “Buhara” a fost identificat cu modelele turkmene.

În prezent, în industria modernă a covoarelor, și alte popoare și provincii țes covoare pe baza modelului turkmen.Imaginile următoare prezintă mai multe covoare turkmene sau covoare realizate după modelul turkmen. Deși covoarele turkmene sunt covoare nomade foarte tradiționale, ele se potrivesc nu doar clasic, ci și foarte bine cu mobilierul modern. În general, acestea sunt relativ insensibile, nu în ultimul rând datorită modelului și culorii, iar plusul lor este de înălțime medie, tocmai de aceea sunt foarte potrivite și sub mesele de sufragerie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *